Forbo lanserar tystlåten miljökämpe - Det första ftalatfria akustiska PVC-golvet med vegetabilisk mjukgörare är här

Miljövänlig, tystlåten och med en prestanda utöver det vanliga. Nya projektmattan Sarlon Absolu från Forbo Flooring släpps i mars, klassas som slitstarkt kompaktgolv och erbjuder ljuddämpning för flera olika offentliga miljöer. – Produktutveckling är som alltid i fokus på Forbo och unika Sarlon Absolu är ett utmärkt exempel på detta, säger Birgitta Hallin, produktchef på Forbo Flooring.

Den som ansvarar för att köpa in golv till en skola, ett sjukhus, kontor eller annan offentlig miljö vet att det alltid finns en mängd önskemål att ta med i beräkningen. Hållbarhet brukar toppa listan, medan en ljuddämpande funktion vanligtvis också är högt prioriterad. Och, precis som bland konsumenter ökar också byggbranschens krav vad gäller miljöpåverkan. Tur då att Forbo nu lanserar en helt ny produkt som möter alla dessa behov – samtidigt.– Sarlon Absolu blir marknadens första ftalatfria akustiska PVC-golv med en vegetabilisk mjukgörare. Den sistnämnda baseras på olja från ricinväxten – en naturlig resurs som går från frö till planta på bara ett år. Vi lägger mycket kraft på att utveckla våra hållbara lösningar och detta är ännu ett tydligt steg i denna riktning, säger Birgitta Hallin.

Lugnt

Men miljöaspekten är alltså inte Sarlon Absolus enda styrka. Akustikgolvet har 15 dB stegljudsdämpning (alternativt 17 / 19 dB som beställningsvara), vilket anger hur mycket ljudet sänks innan det når våningen undertill. Dessutom bidrar det märkbart till att hålla nere det så kallade "trumljudet", den ljudnivå som uppstår i rummet där golvet lagts. Hemligheten ligger i den skummade baksidan och en slimmad konstruktion som gör att det fortfarande klassas som ett kompaktgolv.

…och skönt

Ett kompaktgolv är ett golv med ett intrycksvärde på under 0,10 mm, en siffra som berättar hur stor inverkan en sjukhussäng eller en skolbänk maximalt får göra. För Sarlon Absolu är värdet 0,06 mm. Det gör det mer än väl rustat för hårdhänt behandling, men utan att upplevas som stumt och hårt. – Det är en betydligt mjukare känsla jämfört med alternativ som parkett och laminat, vilket gör det som klippt och skuret för till exempel förskolor och dagis, säger Birgitta Hallin.

Sarlon Absolu finns i tre delkollektioner (wood, sparkling och concrete) med sex färger i varje, men vid beställningar som överstiger 3 000 kvm kan man välja fritt bland samtliga Sarlonfärger 115 totalt. En ny ytskiktsförstärkning av polyuretan finns i alla Sarlongolv och hindrar effektivt vardagssmuts från att "gro in". Därför behövs ingen extra ytbehandling då golvet är nylagt – efter byggstädningen är det fritt fram för användning.